top of page

PMS, de ellende voor je menstruatie




Veel vrouwen ervaren gedurende de tweede helft van hun cyclus (de lutelae fase, de fase na de ovulatie) fysieke of emotionele symptomen. Soms zelfs zo ernstig dat medische hulp moet worden ingeschakeld. Deze aandoening, het premenstrueel syndroom (PMS) wordt gedefinieerd als een aandoening die zich uit in verontrustende lichamelijke, gedrags- en psychische symptomen, ondanks de afwezigheid van een organische of onderliggende psychiatrische ziekte. En ondanks dat veel vrouwen denken dat PMS iets onvermijdelijk is, je kunt van PMS afkomen! In deze blog leggen we je uit hoe hormonale schommelingen op een natuurlijke manier te behandelen.


PMS-symptomen


PMS-symptomen zijn uitgebreid en kunnen dus zowel fysieke als emotionele aspecten hebben. Lichamelijke verschijnselen kunnen zijn: gevoelige borsten, hoofdpijn, vocht vasthouden, opgeblazen buik, gewrichts- en spierpijn, toegenomen eetlust en vermoeidheid. Emotioneel en gedragsmatig kunnen stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressie, angst en concentratieproblemen optreden. PMS-klachten treden enkele dagen tot een week voor de menstruatie op en verdwijnen bij de start van de menstruatie. Soms houden de klachten nog aan tijdens de eerste dagen van de menstruatie.


De intensiteit en ernst van PMS-symptomen verschilt van vrouw tot vrouw. Terwijl sommigen slechts een licht ongemak ervaren, kunnen anderen ernstig last hebben van de symptomen, waardoor hun levenskwaliteit aanzienlijk afneemt.


PMS wordt ingedeeld naar ernst: mild, matig of ernstig. In milde gevallen worden de dagelijkse activiteiten van een vrouw nauwelijks beïnvloed, terwijl in ernstige gevallen de kwaliteit van leven aanzienlijk kan worden aangetast. De meest intense vorm van PMS, premenstruele dysforie, treft ongeveer 3% tot 30% van de vrouwen. Het is een ernstige aandoening die intensieve klinische interventie vereist en vrouwen kunnen last hebben van extreme stemmingswisselingen, ernstige prikkelbaarheid en zelfs zelfmoordgedachten.


Waardoor wordt PMS veroorzaakt


De oorzaak van PMS heeft te maken met hormonale schommelingen gedurende je cyclus. Het heeft waarschijnlijk te maken met de gevoeligheid op de veranderende hormoonbalans. De ernst van de klachten kan dan ook afhangen van de mate van de hormonale schommelingen.


 


PMS behandelen met de pil


De reguliere behandeling van PMS is het stilleggen van je hormoonproductie met behulp van hormonale anticonceptie: de pil. Maar op deze manier worden je hormonen niet op de goede manier gestabiliseerd. Je hormonen zijn ook niet opeens in balans. Nee, je produceert geen hormonen meer.


Wat zegt de gynaecoloog over PMS en de pil?


Citaat:

"In een normale cyclus maakt je lichaam eerst alleen oestrogeen. Na de eisprong komt er progesteron bij. De pil bevat beide: oestrogeen en op progesteron lijkende stoffen. Je kunt de pil ook doorslikken. Dan zijn er geen hormoonwisselingen meer.


Sommige vrouwen reageren goed op de pil, maar anderen niet. Het voordeel is dat je minder hormoonwisselingen hebt met de pil. Het nadeel is dat de pil een op progesteron gelijkende stof bevat en als je daar gevoelig voor bent, kan dit je stemming negatief beïnvloeden." (1).


Natuurlijke behandeling hormonale schommelingen


De natuurlijke behandeling van PMS zet in op hormonale veerkracht. Hormonen zullen gedurende je cyclus altijd blijven schommelen (dat is juist de bedoeling) maar zie het zo: als je lichaam in staat is om zich aan te passen aan hormonale schommelingen, ben je als het ware beschermd tegen de premenstruele symptomen. Hormonale veerkracht bereik je door:

- De juiste voedingskeuzes te maken

- Stress te verminderen

- Vitamine- en mineralentekorten aan te vullen

- Voldoende lichaamsbeweging

- Voldoende slaap


Het zal je niet ontgaan zijn dat wij veel delen over hoe je een betere hormonale balans kunt krijgen door voeding, leefstijl en voedingssupplementen.


 

E-Book Hormoonbalans Herstellen - gratis downloaden

Maar we hebben nog meer voor je los van de webinar kun je het E-Book 'Hormoonbalans Herstellen' downloaden. Dit E-Book is tijdelijk GRATIS.


Download vandaag jouw E-Book.

Tijdelijk van € 17,- voor € 0,- GRATIS



 

Gezonde voeding om PMS-symptomen onder controle te houden


Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij PMS. Wist je dat je met voeding de progesteronproductie kunt stimuleren? Een tekort aan progesteron zorgt voor PMS, spotting, langdurige of hevige menstruaties dus je begrijpt dat het belangrijk is om de juiste voedingskeuzes te maken om de progesteronproductie te stimuleren.


Door minder ontstekingsbevorderende voeding zoals suiker, tarwe en koemelk te nuttigen, kun je de progesteronproductie stimuleren. Minder ontstekingen leiden tot een betere ovulatie, en dus meer progesteron. Van alle ontstekingsbevorderende voedingsmiddel, lijkt koemelk de grootste boosdoener bij PMS klachten. Dit komt waarschijnlijk omdat melk de productie van histamine in gang kan zetten.


Vermijd deze voedingsmiddelen

  • Koemelkproducten: melk, kaas, yoghurt

  • Suikerhoudende dranken: frisdrank, vruchtensappen

  • Geraffineerde koolhydraten: witbrood, witte pasta

  • Zoetwaren: koekjes, snoep, cake en ijs

  • Bewerkt vlees: hotdogs, shoarma, worstjes

  • Bewerkte snacks: crackers, chips en zoutjes

  • Transvetten en bewerkte plantaardige oliën zoals margarine, soja- en maïsolie

  • Alcohol


Niet alleen bij PMS, maar ook bij PCOS of de overgang is het regelmatig drinken van alcohol geen goed idee. Het drinken van alcohol veroorzaakt bloedsuikerschommelingen, wat de hormoonhuishouding verstoord. Daarnaast is het zo dat de afbraak van alcohol voorrang krijgt op de afbraak van bijvoorbeeld oestrogeen (omdat alcohol giftig is voor het lichaam). Daardoor kan het zijn dat minder gunstige typen van oestrogeen weer opgenomen worden in het lichaam in plaats dat ze via de ontlasting het lichaam verlaten. Op die manier kan het hormonale disbalans in de hand werken met alle gevolgen van dien.


Eet deze voedingsmiddelen wel:

  • Groenten: met name groene bladgroenten en kruisbloemigen zoals broccoli, boerenkool, spruitjes, witte kool, bloemkool

  • Fruit: Vooral donkergekleurde bessen zoals druiven en kersen

  • Avocado’s en olijven

  • Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, MCT olie, roomboter, ghee

  • Vette vis: zalm, sardines, haring, makreel en ansjovis

  • Noten

  • Knoflook

  • Kurkuma, gember

  • Groene thee


 

NIEUW - NIEUW - NIEUW



PMS klachten kun je wat aan doen

Het 'Premenstrual Support' pakket


Ondervind je klachten in de weken voor de menstruatie? PMS (premenstrueel syndroom komt naar schatting bij 5 tot 40% bij vrouwen in de vruchtbare levensfase.


Je vraagt je af hoe kan het, hoe ontstaan al die klachten? Uiteraard geeft het ‘Premenstrual Support’ pakket precies die ondersteuning die de verstoring veroorzaakt waaruit jouw klachten ontstaan.


 

Stress verminderen om PMS te verbeteren


Stress kan PMS-symptomen verergeren. Ontspanningsoefeningen zoals yoga, ademhalingstechnieken of op mindfulness gebaseerde stressreductie kunnen helpen om PMS-gerelateerde angst en prikkelbaarheid te verlichten. Lees onze blog voor meer tips.


De heilzame werking van lichaamsbeweging op het premenstrueel syndroom


Regelmatige lichaamsbeweging kan positieve effecten hebben op PMS. Endorfine, vaak "gelukshormonen" genoemd, komt vrij in de hersenen tijdens lichaamsbeweging. Deze kunnen stemmingswisselingen op een natuurlijke manier compenseren.


Tips om meer sportmomenten in je (werk)dag te integreren? Je vindt ze hier.



PMS-symptomen volgen met de Daysy Cyclus Tracker


  • Bekijk meerdere cycli overzichtelijk in de DaysyDay app, zo zie je in een oogopslag als er veranderingen zijn in jouw temperatuurverloop. Je ziet ook hoe aanpassingen je cyclus positief veranderen. Zo heb je altijd toegang tot 1 van de 5 vitale systemen in je lijf - de menstruatiecyclus.

  • De mogelijkheid om dagelijks notities in te voeren in de DaysyDay app over hoe jij je voelt. Puur voor jezelf want Daysy bepaalt je vruchtbaarheid op basis van je basale lichaamstemperatuur.

  • Je ziet in de app na synchroniseren hoe jouw stijging van temperatuur na de ovulatie is wat refereert naar jouw progesteron productie.

  • Hoe lang je luteale fase is, meer dan 10 dagen is wenselijk!

  • Of je CLI hebt? CLI is de afkorting van corpus luteum insufficiëntie, dan is het gele lichaam minder goed in staat om progesteron te produceren en zie je dat je temperatuur te gering stijgt na de ovulatie. De status CLI en mono tref je in de 'Cycle Statistics' als je een cyclus analyse rapport PDF maakt. Staat er niets in de 'Status' kolom dan is het niet aan de orde!

  • Of je mono fasische cycli hebt? Wanneer je cyclus 1 fase heeft ipv 2 (voor en na de ovulatie fase). Temperatuur stijgt niet, er heeft geen ovulatie plaatsgevonden.

  • Het monitoren van cyclus patronen om PMS-symptomen te identificeren. Je hoeft niet iedere maand hetzelfde te zijn. Soms kan PMS heftiger zijn dat andere maanden! Meten met Daysy is tevens een check of aanvullen met voedingssupplementen verstandig is om mee te starten. Tijdens een 1 op 1 Zoom call bekijken en bespreken we het samen. Veel vrouwen geven aan dat deze hulp heel prettig vinden. We bespreken welke klachten je ervaart, hoe je voedingspatroon is, leefstijl en welke supplementen je gebruikt. Je ontvangt direct in de Zoom adviezen om mee aan de slag te kunnen. We volgen meestal dit gesprek op na ongeveer 4 maanden.


Daysy cyclus tracker weer mezelf zijn

Heb je vaak hevige PMS klachten en merk je dat het een (grote) invloed heeft op je dagelijks leven? Dan is er al een goede reden om aan de slag te gaan om je cyclus te verbeteren. Bekijk onze educatieve video's.


Schakel hulp in van een orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in hormonen, vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus. Wij kijken graag met je mee met je cyclus verloop en bieden professionele ondersteuning. Reserveer een afspraak.




Bronnen

  1. degynaecoloog.nl/onderwerpen/premenstrueel-syndroom-pms/


0 opmerkingen
bottom of page