top of page

Basale lichaamstemperatuur (BBT) begrijpen



Jouw basale lichaamstemperatuur is net zo uniek als jezelf. De ene maand verloopt het zo en de andere maand verloopt het weer anders. Daarom is het handig om wat voorbeelden te hebben waarmee jij je temperatuurcurve kunt vergelijken. Het hoeft zeker niet precies zoals hieronder te zijn want jouw hormonale balans bepaalt de Basal Body Temperature (BBT). Daysy en LadyComp zijn er om jouw BBT te bepalen en analyseren.



De 'typische’ curve

typische curve van de menstruatiecyclus, basale lichaamstemperatuur, temperatuurmethode met Daysy de cyclus tracker


Hier zie je een "typische" temperatuurcurve (28 dagen). Ovulatie vond plaats tussen dag 12 en dag 13, herkenbaar aan de aanzienlijke stijging van de basale lichaamstemperatuur. De corpus luteum-fase (na de ovulatie) duurt 15 dagen en eindigt met het begin van de menstruatie.



Daling in temperatuur voor de ovulatie

temperatuurmethode nauwkeurig ovulatie bepalen, kans om zwanger te raken

Zoals je kunt zien in deze voorbeeldcurve, zijn er curven waarbij de laatste waarde vóór de eisprong (zie pijl) aanzienlijk lager is dan op de meeste andere dagen eerder gemeten. De reden hiervoor is de verhoogde oestrogeenspiegel kort voor de eisprong.


Goed om te weten: dit is de ideale dag voor geslachtsgemeenschap als je zwanger wilt worden.


Niet iedere vrouw heeft iedere maand een daling!



Verhoogde gemiddelde waarde

hogere basale lichaamstemperatuur

Een relatief hoge gemiddelde temperatuur, zoals te zien is in deze voorbeeldcurve, kan duiden op een over functionerende schildklier (hyperthyreoïdie).


Andere symptomen van hyperthyreoïdie kunnen zijn:

  • Lange cycli

  • Weinig bloedverlies tijdens menstruatie, korte menstruatie

  • Algemene rusteloosheid en nervositeit

  • Snel, meer zweten

Ondanks de verhoogde gemiddelde temperatuur laat de basale lichaamstemperatuurcurve het typische beeld zien met een toename na de ovulatie en een significante toename tijdens de corpus luteum-fase. Alleen een arts kan hyperthyreoïdie diagnotiseren.



Lage gemiddelde waarde

lage basale lichaamstemperatuur, schildklier werkt mogelijk traag

Dit voorbeeld laat ochtendtemperaturen lager dan 36 ° C zien, wat de DaysyDay-app je na het synchroniseren laat weten. Lage temperaturen onder de 35 ° C worden automatisch uitgesloten van het algoritme en weergegeven als een gele of rode dag als je binnen je vruchtbare periode bent. Deze lage ochtendtemperaturen kunnen wijzen op een onder functie van de schildklier een hypothyreoïdie.


Verdere aanwijzingen voor hypothyreoïdie kunnen zijn:

· Afwezigheid van menstruatie of amenorroe

· Aanhoudende zware menstruaties

· Onregelmatige cycli

· Cycli zonder ovulatie (geen temperatuurstijging)

· Korte luteale fase

· Temperatuurschommelingen


​Ondanks de lage gemiddelde temperatuur vertoont de basale lichaamstemperatuurcurve echter het typische patroon met een kenmerkende toename na de ovulatie en een significante toename tijdens de corpus luteumfase.


Belangrijk: of je lijdt aan een slechte werking van de schildklier, kan alleen door een arts worden vastgesteld.



Temperatuur uitschieter

verloop basale lichaamstemperatuur is niet iedere cyclus hetzelfde

Als een meting duidelijk buiten het bereik valt (zie pijl in de voorbeeldcurve), zal Daysy deze negeren, maar in geval van twijfel wordt een gele of rode dag aangegeven

Dergelijke eenmalige uitschieters kunnen worden veroorzaakt door alcoholgebruik, koorts, te weinig of erg lang slapen of door een verkeerde meting. Meer over factoren die je cyclus beïnvloeden.



Ziekte en koorts

Ziek of koorts dan meet je niet met Daysy de cyclus tracker

Koorts is wanneer de lichaamstemperatuur ten minste 38 ° C bereikt - als dit het geval is, ben je hoogstwaarschijnlijk ziek en zul je merken dat je temperatuurcurve ongewoon hoog is (zie voorbeeldcurve). De DaysyDay-app waarschuwt je dat je temperatuur hoog is en raadt je aan om te meten met een standaard medische thermometer. Temperaturen boven 37,8 ° C of onder 35 ° C worden automatisch uitgesloten van het algoritme en worden niet gebruikt voor jouw vruchtbaarheidsberekeningen.


Als vuistregel geldt: als je in de ochtend wakker wordt en je voelt je anders dan normaal, bijvoorbeeld ziek, een kater of oververmoeid, sla dan die dag en eventueel de dagen daarna de meting over totdat jij je weer beter voelt.


0 opmerkingen
bottom of page