top of page

Je cyclus monitoren: waarom je beter de Daysy kunt gebruiken dan een gewone menstruatie-app


menstruatie-app op je mobiel niet betrouwbaar

Menstruatie- apps kun je prima gebruiken om je menstruaties te volgen maar om je ovulatie en vruchtbare dagen te traceren moet je precies weten hoe natuurlijke gezinsplanning werkt. Je kunt niet vertrouwen op wat een standaard menstruatie-app aangeeft over de ovulatie en de vruchtbare dagen voor de ovulatie. Ook als je een onregelmatige cyclus hebt wil je kunnen vertrouwen op een nauwkeurige betrouwbare berekening van jouw persoonlijke menstruatiecyclus.


Nadelen van een menstruatie-app

Daarnaast kleven er nog een aantal nadelen aan het gebruik van menstruatie-apps, waaronder een erg bezwaarlijke: de inbreuk op je privacy. Want wist je dat de meeste apps geld verdienen door jouw persoonlijke gegevens door te spelen aan derden?


Overweeg je een menstruatie-app te gebruiken of gebruik je er al een, lees verder over de (on)betrouwbaarheid van deze apps.


Fysieke tekenen van de ovulatie die gebruikt worden in menstruatie-app


Laten we eerst even ingaan op de fysieke tekenen van je lichaam van de ovulatie. Want wanneer je gebruik maakt van een natuurlijke gezinsplanning methode heb je deze signalen van je lichaam nodig om je vruchtbare dagen te bepalen. Stel je hebt geen kinderwens dan gebruik je op deze vruchtbare dagen een barrière methode wanneer je gemeenschap hebt.


Basale lichaamstemperatuur

Je basale lichaamstemperatuur (BBT) is de belangrijkste aanwijzing die wordt gebruikt bij natuurlijke gezinsplanning. Het is de temperatuur die je ’s ochtends onder de tong meet, direct na het wakker worden. Tijdens je cyclus hebben verschillende hormonen invloed op je basale lichaamstemperatuur. Aan het begin van je cyclus produceert je lichaam vooral oestrogeen en heb je een relatief lage lichaamstemperatuur. De tweede fase van je cyclus, na je eisprong zal je een verandering zien in je temperatuurcurve. Je basale lichaamstemperatuur stijgt door het hormoon progesteron. Je kunt je eisprong dus herkennen aan een stijging van je temperatuur, je eisprong zit voor de stijging.basale lichaamstemperatuur meten met medisch apparaat Daysy betrouwbaar


Baarmoederhalsslijm

Gedurende je cyclus verandert de samenstelling van je afscheiding. Zo kun je de dagen voor je ovulatie duidelijk merken dat de kleur en structuur van de afscheiding is veranderd in helder, rekbaar en glad ‘vruchtbaar slijm’ (cervixslijm). Hiermee kan sperma sneller door je baarmoeder naar de eicel verplaatsen. Na de ovulatie vermindert de hoeveelheid afscheiding weer en wordt het weer ondoorzichtbaar.


Belangrijk te weten dat het interpreteren van baarmoederhalsslijm alleen niet erg betrouwbaar is. Je kunt bijvoorbeeld al vroeg in de cyclus vruchtbaar slijm hebben als je in vergelijking tot je progesteronniveau een hoog oestrogeenniveau hebt. En zelfs na de ovulatie kun je vruchtbaar slijm hebben als je niet voldoende progesteron aanmaakt.


hormonen tijdens je menstruatiecyclus, vaginaal slijmverlies gedurende de cyclus

Ligging van de baarmoederhals

Wanneer je met een of twee vingers in je vagina voelt kun je je baarmoedermond voelen. Normaal gesproken ligt je baarmoederhals laag (een vingerlengte je vagina in) en voelt ze hard aan (vergelijkbaar met het puntje van je neus). De dagen voor de ovulatie ligt je baarmoederhals hoger, opent ze een beetje en voelt zacht aan. Na de ovulatie sluit de baarmoederhals weer en wordt weer harder.


Stemming

Iedere maand als de eierstokken zich klaarmaken om een eitje vrij te laten, produceren ze oestrogeen. Oestrogeen stimuleert op haar beurt de neurotransmitter serotonine, waardoor vrouwen in de paar dagen voor de eisprong vrolijker en energieker kunnen zijn. Ook zorgt oestrogeen voor een positieve invloed op je libido.Meer weten over de ovulatie? Lees onze uitgebreide blog ‘Hoe herken je de ovulatie met je Daysy Cyclus Tracker’.Betrouwbaarheid


Zoals je zult begrijpen is het bij de methode van natuurlijke gezinsplanning van groot belang dat je de fysieke tekenen van de ovulatie correct bijhoudt en interpreteert. Menselijke fouten zoals het niet correct invoeren van gegevens in een menstruatie-app hebben grote gevolgen voor de betrouwbaarheid van de methode. En zoals we hiervoor al schreven: tekenen als vruchtbaar slijm, liggen baarmoederhals en stemming alleen zijn niet betrouwbaar genoeg. Het meten van de basale lichaamstemperatuur is de enige manier om daadwerkelijk vast te stellen of de ovulatie geweest is.


Dames die met de Daysy meten, weten dit. Daysy is een slim algoritme is waarop je kunt vertrouwen. Het is een medisch gecertificeerd apparaat dat met behulp van een computeralgoritme je vruchtbare en onvruchtbare dagen aangeeft - op basis van jouw basale lichaamstemperatuur - met een nauwkeurigheid van 99,4%.


De technologie van het interne algoritme in de Daysy wordt al 35 jaar wereldwijd gebruikt en is wetenschappelijk onderzocht. Dit in tegenstelling tot menstruatie-apps.


Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is het meten van de basale lichaamstemperatuur de enige echt betrouwbare manier om je vruchtbare en onvruchtbare dagen te bepalen: je lichaam laat aan de hand van een stijging van je temperatuur zien dat de ovulatie is geweest.


Maar wist je dat niet eens alle apps gebruik maken van de basale lichaamstemperatuur om de ovulatie te bepalen? Zo zijn er apps die enkel een simpele rekensom maken: je vult de eerste dag van de laatste menstruatie in plus de lengte van je cyclus. Op basis daarvan berekend de app wanneer de ovulatie is: 14 dagen voor de volgende menstruatie. Deze manier om de ovulatie te berekenen is behoorlijk achterhaald aangezien de lengte van je cyclus maandelijks kan verschillen en de ovulatie niet altijd op dag 14 van de cyclus plaatsvindt.


Wist je dat sperma inwendig maximaal 5 dagen kan blijven overleven? Dan is het fijn dat je die dagen rode vruchtbare dagen krijgt van je Daysy. Je wilt niet het risico lopen dat sperma op de dag van de eisprong het eitje kan bevruchten. Dit zijn de belangrijke dagen als je kinderwens hebt maar als je die wens nog niet hebt wil je vroeg voor de eisprong gewaarschuwd worden zodat je condooms kunt gebruiken.


Maar liefst 70% van de vrouwen heeft buiten het te verwachten bereik van dag 13-15 in de cyclus de eisprong dus de ovulatie bepalen met deze simpele rekensom in de menstruatie-app is niet erg betrouwbaar.
meet met cyclus tracker daysy, meet je hormonen


Meet daarom iedere ochtend gelijk als je wakker wordt jouw BBT met de Daysy om te zien of je in je vruchtbare periode (rood) of onvruchtbare periode (groen) zit. Het algoritme dat Daysy hiervoor gebruikt is gebaseerd op vijf miljoen menstruatiecycli en een slimme real-time berekening. Daysy leert van jouw cycluspatroon maar past de kleuren aan als jouw cyclus op dit moment anders verloopt. Stel je ovulatie is deze maand iets later, dan zal je temperatuur nog niet voldoende stijgen. Daysy zal dan rood blijven geven tot het progesteron heeft gezorgd voor stabiel hogere temperaturen dan voor de ovulatie. Dat is het moment waarop Daysy groen geeft. Dat zal voor iedere vrouw anders zijn en kan soms een paar dagen duren, want iedere vrouw heeft een uniek verloop van haar cyclus. Tijdens vruchtbare dagen gebruik je een barrière methode als je geen kinderwens hebt.

Nu vraag je je misschien af: “Ik kan toch ook een gewone thermometer van de drogist gebruiken?” Wees je dan bewust dat Daysy een zeer gevoelige sensor heeft om de basale lichaamstemperatuur exact te meten onder de tong. De meest unieke eigenschap van deze sensor is dat het wacht op de gemiddelde temperatuurwaarde, wat tot 90 seconden kan duren.


De sensor warmt op voor het registreren van de basale lichaamstemperatuur, om een nauwkeurig resultaat te krijgen. Ze wacht tot de temperatuurwaarde is gestabiliseerd om de meting te voltooien. Als de temperatuur tijdens de meting daalt (bijvoorbeeld omdat je koude lucht inademt), wacht de sensor tot de temperatuur weer stabiliseert. Deze unieke eigenschap onderscheidt de Daysy van gewone thermometers die meestal een vaste meettijd hebben. Waarbij wellicht nog niet jouw exacte temperatuur bereikt is.


Privacy en bescherming van je gegevens


Wees je ervan bewust dat de meeste menstruatie-apps jouw gegevens gebruiken voor marketing- en reclamedoeleinden. Zo worden jouw persoonlijke gegevens bijvoorbeeld doorgespeelt aan derden om er geld mee te verdienen. Daarnaast zijn veel apps niet bestand tegen hacken, waardoor jouw privacygevoelige gegevens (ip-adres, telefoonnummer, datum laatste menstruatie, uitgerekende datum) zomaar openbaar gemaakt zou kunnen worden.


Bij Daysy werken we met de DaysyDay app, door te synchroniseren zijn de metingen van Daysy terug te zien in de app om meer inzicht te krijgen van je cyclusverloop. De gegevens (metingen) worden alleen maar gebruikt om je cycli en statistieken weer te geven en niet doorgespeeld aan derden.


Om de gegevens over te dragen, is het noodzakelijk dat je gebruik maakt van onze servers. Omdat we weten hoe gevoelig deze gegevens zijn, worden ze versleuteld en gepseudonimiseerd overgebracht naar onze servers binnen de Europese Unie, en daar opgeslagen.


Dit betekent dat zelfs als onbevoegde derden toegang zouden krijgen tot de servers, het door de versleuteling en pseudonimisering niet mogelijk is jouw gegevens (basale lichaamstemperatuur, menstruatie, ovulatie, vruchtbaarheidsstatus) aan een specifieke persoon toe te wijzen. Deze bijzondere bescherming is voor Daysy zeer belangrijk.


Prijs


Daysy duur? Daysy kan een voordeligere keuze zijn omdat een nadeel van menstruatie-apps is dat ze vaak gebruik maken van een betaald lidmaatschap/abonnement, soms wel €10,99 per maand. Dan is Daysy à €299,- met een levensduur van (minimaal) 5 jaar een voordeligere optie (€10,99 per maand gedurende vijf jaar = €659,40).


Bijhouden van (onnodige) informatie


En tot slot de overweging of het invullen van de vele informatie in de apps wel nodig is. Veel menstruatie-apps adverteren met de mogelijkheid met het bijhouden van een breed scala aan informatie, bijvoorbeeld: gewicht, hoeveelheid water gedronken, status van je huid en haar, gewicht, ontlasting, spijsvertering, sociaal, activiteiten. Wees je ervan bewust dat al deze informatie niet nodig is voor het berekenen van je vruchtbaarheid. En wanneer je de ‘verplichting’ voelt om alles netjes bij te houden, kan dit stress veroorzaken wat een nadelig effect op je cyclus kan hebben.0 opmerkingen

Comments


bottom of page