Schildklier en de menstruatiecyclus

Door de BBT (basale lichaamstemperatuur) te meten, leer je jouw normale temperatuur kennen. Daysy ziet als er abnormale temperatuurgegevens bij zijn, signaleert ze en markeert ze - en laat je zien wanneer je ongewoon hoge of lage relatieve verandering in basale lichaamstemperatuur hebt (zie grafiek). Als je basale lichaamstemperatuur meer dan 37,8°C (100,4°F) graden bereikt, zal de "DaysyDay" app je adviseren om te controleren of je koorts hebt. Als de temperatuur lager is dan 35°C (95°F) graden, zal de "DaysyDay" app je ook informeren dat er een ongewoon lage temperatuur is gemeten. Er wordt beschreven dat een relatief lage basale lichaamstemperatuur (lager dan 36°C / 97°F) wordt geassocieerd met een mogelijke hypothyreoïdie. Hypothyreoïdie betekent dat je lichaam niet voldoende wordt voorzien van de schildklierhormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). In het geval van hypothyreoïdie is de basale lichaamstemperatuur meestal lager dan normaal. BBT is een goede indicator omdat het minder ruis vertoont dan andere metingen. Na verloop van tijd zul je daarmee afwijkingen aan het licht brengen.

 

Andere indicatoren, afhankelijk van de ernst van de schildklieraandoening, zijn onder meer:

 

  • onregelmatige menstruatie of amenorroe (kan ook leiden tot frequentere menstruatie)

  • langdurige zware menstruaties

  • onregelmatige cycli

  • anovulatoire cycli (monofasische grafieken) of korte luteale fasen

  • temperatuurschommelingen

  • lage temperaturen bij het wakker worden

Behandeling met thyroxine geeft meestal bijna onmiddellijke verlichting van de symptomen.  Als je hypothyreoïdie behandeld wordt (bijv. met thyroxine en eventueel samen met T3 medicijnen), is je basale lichaamstemperatuur waarschijnlijk nog steeds iets lager dan gemiddeld (zie figuren a en c), maar dit heeft geen invloed op het vermogen om Daysy met succes te gebruiken. Daysy past zich aan jouw individuele cyclus en jou persoonlijke basale lichaamstemperatuur aan.

 

In het algemeen: Als je denkt dat je lijdt aan een schildklierafwijking (Hypothyreoïdie), moet je dit bespreken met een zorgverlener.

schildklierklachten en Daysy cyclus tracker.png