top of page

Wat doe je bij PCOS om je hormoonbalans te verbeteren?
Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is de meest voorkomende hormonale aandoening bij vrouwen en komt helaas steeds vaker voor. Deskundigen denken dat op dit moment 10% tot 20% van alle vrouwen PCOS-klachten hebben *1,2,3. Grotendeels spelen lifestyle factoren mee. PCOS kan je vruchtbaarheid en algemene gezondheid belasten, maar is gelukkig goed te behandelen.


Niet iedere vrouw heeft een regelmatige cyclus. Wist je dat een cyclus tot 35 dagen een regelmatige cyclus is? En dat je cyclus niet iedere maand even lang hoeft te zijn?


Veel vrouwen weten dit niet en denken onterecht dat er iets aan de hand is. Melden zich bij hun gynaecoloog en krijgen dan mogelijk aan de hand van een inwendige echo waarop cysten in de eierstokken te zien zijn de boodschap om terug te komen wanneer ze zwanger willen worden. "Ik spreek veel vrouwen die jaren gebukt gaan onder deze uitspraak en toch kans hebben om op een natuurlijke manier zwanger te raken". Aldus Patricia Dijkema die al bijna 20 jaar vrouwen begeleid met cyclus klachten.


Steeds meer vrouwen hebben hulp nodig bij PCOS

Is jouw menstruatiecyclus een uitdaging? Heb je een onregelmatige cyclus?

Een onregelmatige menstruatiecyclus kan voorkomen:

· Na het stoppen van anticonceptie

· De eerste 3 jaar van je menstruatie

· Tijdens of na een stressvolle periode

· Bij ondervoeding: tekort aan essentiële voedingsstoffen (vitamines en mineralen)Vermoed jij dat je PCOS hebt?


De diagnose wordt meestal in de leeftijd van 20 tot 40 jaar vastgesteld. Vrouwen gaan naar de huisarts of gynaecoloog vanwege een aantal, of zelfs al deze symptomen:


· Onregelmatige of zeer lange cycli (langer dan 35 dagen)

· Onvervulde kinderwens door ontbrekende of onregelmatige ovulaties

· Donkere huidverkleuringen, bijvoorbeeld in de hals of onder de armen, acne

· Mannelijke aspecten qua lichaamsbouw, een zwaardere stem

· Hirsutisme: toename van gezichts- en lichaamsbeharing (op de kin, buik of rug)

· Haaruitval, terugwijkende haarlijn

· Psychische klachten, depressiviteitPatricia Dijkema geeft in deze aflevering van ruim 1 uur nog uitgebreider uitleg over hoe je jouw hormoonbalans kunt optimaliseren. 

4 typen PCOS

Zoals de naam al aangeeft gaat het niet om 1 klacht maar om meer problemen onder een noemer. Dat vraagt een andere benadering omdat er verschillende onderliggende factoren zijn waardoor er klachten ontstaan.


Hoofdoorzaken zijn te veel mannelijke (androgene) hormonen en anovulaire cycli (geen ovulaties) waardoor automatisch de menstruatiecyclus langer duurt. Bij 60% van deze vrouwen mislukt de eisprong.


Wanneer je weet welk type bij jou verstoord is weet je ook hoe klachten aan te pakken.

1. PCOS door insuline resistentie

2. PCOS na gebruik van anticonceptie (meestal een tijdelijk)

3. PCOS door ontstekingsprocessen in je lichaam (inflamatie)

4. PCOS door te veel belaste bijnierfunctie (stress)


Te veel mannelijke hormonen of cysten?

PCOS wordt veroorzaakt door een overschot aan mannelijke hormonen, mits andere oorzaken van een androgeenoverschot zijn uitgesloten. Ondanks de naam heeft het polycysteus ovariumsyndroom niets te maken met cysten op de eierstokken. De zogenaamde "cysten" of ‘blaasjes’ die tijdens een inwendige echo zichtbaar zijn, zijn geen cysten van de eierstokken, maar eigenlijk follikels of eitjes, die normaal voorkomen in de eierstok. Een tiener heeft 25 follikels in iedere eierstok. Denkt jouw arts dat dit een abnormaal beeld is dan loop jij het risico met een niet correcte diagnose naar huis te gaan. Je krijgt bij de geboorte zoveel voorraad aan eitjes mee waar je zeker tot aan de menopauze genoeg aan hebt!


Er is geen bewijs dat de aanwezigheid van polycysteuze eierstokken gevolgen heeft voor de endocriene of metabolische kenmerken van PCOS. Met andere woorden, je kunt polycysteuze eierstokken hebben en volkomen normale hormonen. Omgekeerd kan je normaal uitziende eierstokken hebben maar toch de hormonale toestand van androgeenoverschot (aka PCOS).


Hoe kun je dan vaststellen of je een eisprong hebt, of niet?

Dames die meten met een cyclus tracker zoals de Daysy zien hoe het verloop van hun BBT (basale lichaamstemperatuur) is. De hormonen die in je natuurlijke cyclus elkaar afwisselen bepalen wat jouw BBT is, vandaar dat het meten onder de tong zeer nauwkeurig inzicht geeft of je een eisprong hebt.


Het gebeurt regelmatig dat er wel degelijk wel ovulaties plaatsvinden terwijl de diagnose PCOS gesteld is door een arts.


Aanvullen met actieve biologisch opneembare voedingssupplementen? Bestel het Cyclus+ pakket in onze shop.

menstruatiecyclus herstellen, hormonen, pcos, pms, geen menstruatie, geen eisprong

Bronnen

  1. awmf.org/leitlinien/detail/anmeldung/1/ll/089-004.html

  2. kup.at/kup/pdf/12148.pdf

  3. rosenfluh.ch/media/gynaekologie/2019/02/Das-polyzystische-Ovarsyndrom-PCOS.pdf

  4. monash.edu/__data/assets/pdf_file/0004/1412644/PCOS_Evidence-Based-Guidelines_20181009.pdf


0 opmerkingen

Comentários


bottom of page