top of page

Pijnlijke borsten, de meest voorkomende hormonale klacht


Pijnlijke borsten de meest voorkomende hormonale klacht


Pijnlijke borsten is een van de meest voorkomend hormonale klachten bij vrouwen en kan variëren van gezwollen, gevoelige borsten, een trekkerig gevoel tot een stekende pijn. Pijnlijke borsten zijn niet alleen ongemakkelijk, maar kan ook angstige gevoelens opwekken. De vraag die veel vrouwen stellen: is het een onschuldige cyclus gerelateerde klacht of zit er iets ernstigs achter?


Pijnlijke borsten treden meestal op tijdens de luteale fase, de fase tussen de ovulatie en de menstruatie [1]. Vaak is de onderliggende oorzaak een hormonale disbalans, het onvermogen om je eigen hormonen te maken en dat ze ook goed actief hun werk doen, elkaar adequaat opvolgen gedurende je menstruatiecyclus. Gevoelige borsten kan een teken van nutriëntentekorten zijn. Het zijn immers de voedingsstoffen die zorgen dat je zelf je hormonen oestrogeen en progesteron kunt maken.


Alweer die hormonen?


De menstruatiecyclus wordt geregeld door verschillende hormonen. De belangrijkste cyclushormonen zijn oestrogeen en progesteron. Na de ovulatie stijgt het progesteronniveau, wat kan leiden tot het vasthouden van water in het borstweefsel [2] wat kan leiden tot pijnlijke borsten. Tegelijkertijd wordt het borstweefsel meer doorbloed, wat leidt tot een toename van de borstomvang en het gewicht, met een gevoel van spanning tot gevolg. Deze spanning kan gevoeligheid bij aanraking en pijn veroorzaken, vooral tijdens lichamelijke activiteit als bijvoorbeeld sporten. Daarnaast kunnen tepelpijn, verharding van het borstweefsel en nodulaire veranderingen optreden (knobbeltjes, cysten). Het is verstandig om gedurende meer momenten van je cyclus met de hand je borstweefsel te voelen, af te tasten.

 

Medisch gezien wordt cyclus gerelateerde pijn in de borsten mastodynie genoemd [3]. Gelukkig zijn er manieren om deze pijn te verlichten, zoals koude kompressen, die een verkoelend en ontspannend effect hebben. Het innemen van een vitex (monnikspeper) supplement kan ook helpen. Van Vitex is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op cyclus gerelateerde borstpijn. [4].


Moet ik mij zorgen maken?

 

Pijnlijke borsten, tepelafscheiding of veranderingen in het borstweefsel. Het kan beangstigend zijn. Je vraagt jezelf af: is het een onschuldige cyclus gerelateerde klacht of is het een ernstige aandoening? Het is belangrijk om te onthouden dat dergelijke symptomen vaak voorkomen in verband met de vrouwelijke cyclus, vooral in de periode tussen de ovulatie en de menstruatie. Een of twee weken voor de menstruatie. Dit betekent dat ze in de meeste gevallen onaangenaam, maar meestal onschuldig zijn. Vrouwen met aanhoudende of ernstige symptomen moeten echter altijd een arts raadplegen om ernstige medische problemen uit te sluiten.

 


Hoe kan Cyclus Tracker Daysy mij helpen?


De BBT (basale lichaamstemperatuur) die je gelijk als je wakker wordt in de ochtend meet met je Daysy is een waarde door je hormonen aangegeven. Daarom kun je door het tracken van je BBT analyseren hoe je hormonale balans verloopt, of je een ovulatie hebt! Na de ovulatie produceer je het hormoon progesteron. Daarom zie je na de ovulatie iets hogere BBT waarden vergeleken met voor de ovulatie.


Wat verklaart mijn gevoelige borsten?


Er zijn 2 manieren hoe je kunt ziet dat je progesteron productie niet optimaal is. In beide gevallen kunnen dames gevoelige borsten ervaren.


BBT stijgt niet, je hebt geen of nog geen ovulatie. Dan blijven de kleuren die Daysy aangeeft rood of geel (vruchtbare dagen). Zie het voorbeeld hieronder.


Cyclus Tracker Daysy geen ovulatie en onvoldoende progesteron productie

BBT stijgt na de ovulatie maar daalt na een paar dagen (zie voorbeeld hieronder) weer en je menstruatie breekt door. CLI: korte lengte van je luteale fase, <10 dagen.


Cyclus Tracker Daysy korte luteale fase progesteron tekort

Wat kan ik doen tegen pijnlijke borsten?

 

  • Omdat een hormonale disbalans vaak de onderliggende oorzaak is van pijnlijke borsten, is het van belang te werken aan het verbeteren van de hormonale balans. Lees onze uitgebreide blog met vele tips.

  • Sporten/beweging: kan de bloedtoevoer naar de borstregio verbeteren en zwelling helpen verminderen. Bovendien komt er bij lichaamsbeweging endorfine vrij dat de pijn kan verlichten. Een actieve levensstijl kan ook helpen om de hormoonspiegels te stabiliseren, wat een positief effect kan hebben op de menstruatiecyclus en dus op pijnlijke borsten

  • Koelkompressen: kan zwelling en ontsteking verminderen. De kou vernauwt de bloedvaten, waardoor het ongemak afneemt. Dit is vooral effectief als de pijn gepaard gaat met een ontstekingsreactie.

  • Het weglaten van een beha of het dragen van een losse beha van zachte stof (zonder beugel): dit kan de druk op het borstweefsel verminderen en de pijn verlichten.

  • Theedrinken met hibiscus of salie: deze kruidenthee bevat verbindingen die ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen hebben. Hibiscusthee kan de bloedsomloop bevorderen en saliethee kan hormoonschommelingen in balans helpen brengen. Beide kunnen dus helpen om de symptomen van pijn op de borst te verlichten.

  • Een supplement met vitex (monnikspeper) nemen: vitex helpt hormonale schommelingen in de menstruatiecyclus in evenwicht te brengen en daardoor premenstruele symptomen, waaronder pijnlijke borsten kunnen verminderen.


Wil je met jouw metingen erbij met een expert sparren? Wat voor jou de meest geschikte oplossing is? Bij Daysy tref je hormoon- en cyclusexperts die beroepsmatig vrouwen met deze klachten adviseren. Je kunt gebruik maken van een 1 op 1 Zoom van 20 minuten om Dayenne of Patricia te spreken. Wij zijn er voor je zodat je meer over je eigen lijf te weten komt.TIP! Neem ook de onderstaande gerelateerde blog artikelen door over hoe je de ovulatie en progesteron aanmaak kunt herkennen.

 

Sources  1) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12243507/ 2) link.springer.com/article/10.1007/s41974-018-0051-y 3) frauenaerzte-im-netz.de 4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23022391/


0 opmerkingen

Comments


bottom of page