De Morning After Pil - MAP

Noodanticonceptie of de 'morning-afterpil' kan een manier zijn om ongewenste zwangerschap te voorkomen als je op vruchtbare dagen onbeschermde seks hebt gehad of als een barrièremethode is mislukt (bijvoorbeeld als het condoom is gescheurd of afgegleden).

 

Sperma kan tot 5 dagen in het vrouwelijk lichaam overleven en "wachten" op het juiste moment tot de eicel rijp is en de eisprong plaatsvindt. Daarom is op de dag van de eisprong en 5 dagen voor de eisprong de kans op bevruchting van het eitje het grootst (zie afbeelding). De morning-afterpil stelt de eisprong enkele dagen uit, waardoor het sperma intussen de kans heeft om af te sterven waardoor de kans op een bevruchting afneemt gezien het verstrijken van dagen (zie afbeelding).

 

Tijdens het gebruik van Daysy kunt je onder bepaalde omstandigheden overwegen een MAP te gebruiken, afhankelijk van waar je in je cyclus bent. De 'morning-afterpil' is alleen effectief als deze vóór de eisprong wordt ingenomen, d.w.z. binnen je vruchtbare periode. Als de bevruchting al heeft plaatsgevonden of als er al een conceptie heeft plaatsgevonden (binnen 24 uur na de eisprong) werkt noodanticonceptie niet.

Hoe gebruik je Daysy als je de morning after pil genomen hebt?

Over het algemeen zul je geen verandering in je cyclus merken als je de "morning-afterpil" na de ovulatie hebt ingenomen. Als je de MAP echter vóór de ovulatie hebt ingenomen, kan dit een aanzienlijk effect hebben op je cyclus omdat de ovulatie later zal plaatsvinden waardoor de lengte van je cyclus langer kan zijn. 

 

  • Stop met meten na de inname van de MAP tot je volgende menstruatie.

  • Wanneer de nieuwe cyclus begint, met de menstruatie, kun je de metingen hervatten en vertrouwen op de Daysy kleuren.

BELANGRIJK: deze inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over medicijnen of medische aandoeningen. Negeer nooit professioneel medisch advies en stel het zoeken nooit uit vanwege iets dat op onze websites wordt gecommuniceerd.

Morning after pil noodpil onbeschermde g